Thursday 24 November 2011

Barcelona lui Gaudi si...a mea

Reumatismul descoperit inca din copilarie il impiedicau pe Gaudi sa se joace cu alti copii, insa nu-l impiedicau sa reinventeze cladirile pe langa care trecea in lungile plimbari pe care boala il obliga sa le faca. Si-a pastrat acest obicei pana la sfarsitul vietii, rastimp in care visele sale au prins conturul care ne incanta privirea astazi.
Daca nu aveti mult timp la dispozitie sa explorati Barcelona, autobuzul turistic este solutia optima. Are 3 linii care acopera orasul si serpuiesc de-a lungul plajei. Nu trebuie sa pierdeti o croaziera pe mare, desi mereu agitata. Asta dupa ce ati viztat mai intai Aquariumul si v-ati plimbat pe faleza din Port Vell.
O vizita la Barcelona nu este completa fata o plimbare pe vestita strada La Rambla. Desi va sfatuiesc sa va intoarceti si dupa lasarea intunericului cand La Ramba se umple cu artisti de strada si oameni care asteapta rasaritul.
De neratat Parcul Guell, nascut din esecul imobiliar al finantatorului lui Gaudi, Eusebi Guell industriasul care visa sa ridice un nou cartier al Barcelonei in acea zona inalta. Doar 2 case au fost ridicate, insa nici un vanduta, una dintre ele devenind casa lui Guadi.
Barcelona lui Gaudi este ciudata. Cladirile danseaza in valuri, iar soarele le aprinde culorile. Pot sa placa sau sa para bizare. Insa este imposibil sa nu ramai impresionat in fata catedralei Sagrada Familia. Am vazut-o prima data de pe acoperisul hotelului, apoi ne-am plimbat in jurul ei pe intuneric, cand doar cativa turisti stateau pe margine si o admirau. Acela a fost momentul cand chiar am "privit" catedrala. A doua zi era o coada interminabile si multe blitzuri vorbitoare de limbi felurite. Insa nu este permis sa o ratezi. Catedrala se construieste pas cu pas si astazi., desi inceputa in 1882. Intrebat despre finalizarea constructiei, Gaudi ar fi raspuns "Clientul meu nu se grabeste". Astazi constructia continua gratie donatiilor si vanzarilor de bilete, incat fiecare dintre cei care ii trec pragul pun un umar la terminarea ei.
De neratat paella traditionala a spaniolilor cu un pahar de sangria alaturi si seara incheiata la fantana cantataoare. Daca aveti mai mult timp treceti pe lista parcul de distractii de pe Tibidabo si urcatul cu tramvaiul albastru sau Barcelona vazuta de sus, din telefericul catre Monjuic.
Travel light!

No comments:

Post a Comment