Sunday 19 August 2012

Orasul de aur, Orasul celor o suta de clopotnite sau cum vreti sa numiti Praga

Sau Party city, un nume ce nu apare in ghidurile turistice.

Praga nu este un oras mare. Desi intins, are cam 500.000 de locuitori mai putini decat Bucurestiul. Dar este invadat de turisti. Probabil tot timpul anului, dar in august am o banuiala ca este apogeul. Asa ca primul sfat: evitati luna august. Cu riscul de a prinde o vreme ceva mai racoroasa.

Am ajuns la Praga pe o vreme caniculara, ziceau ei. Cam 30 de grade si un pic de ploaie. Paradisul dupa cele 42 de grade pe care plecaseram din Bucuresti. Nu si pentru ei. La 30 de grade praghezii asteptau tramvaiul nu pe refugiul din strada, ci pe trotuar, la umbra filiforma a cate unui pom.Hoardele de turisti nu pareau sa fi afectati de aceasta vreme arzatoare si misunau ca un mare furnicar  miscator prin fiecare ungher al orasului.

Desi n-am mers la Praga 100% ca turisti, am tinut sa vedem cat mai mult din oras. Unele locuri le-am ratat, din mila fata de timpul cat am fi asteptat la cozi.
Nu o sa va pot povesti despre muzee, pentru ca n-am vazut nici unul. Am luat insa orasul la pas si am reusit sa vedem mare parte din locurile "must see"

Prima oprire: Castelul

 De-a lungul anilor a fost resedinta regilor Boemiei, iar astazi adaposteste sediul presidintiei cehe. Daca ajungeti la ora fixa, veti prinde schimbarea garzii la portile castelului. Imprejmuit de zidurri de piatra, deasupra orasului, castelul are in centru Catedrala Sfantului Vitus. Impresionanata prin inaltime, batrana catedrala, veche de aprox. 700 de ani, are un aer sobru si impunator, cu usoare accente de mister.

Desi eram pentru prima data la Praga, ceva mi s-a parut exprem de familiar. Aveam sa descoper la inroarcerea acasa, cand am revazut cateva poze facute doamne trecuta la Cluj.
Statuia Sfantului Gheorghe din fata Catedralei Sfantul Vitus
Statuia Sfantului Gheorghe din fata Bisericii Reformare din Cluj-Napoca.
 Seamana, nu? Ei bine, sunt identice. Asta pentru ca stauia din Praga este opera a 2 clujeni, iar aceste doua statui nu sunt singurele de acest fel din Europa. Aceeasi statuia o puteti vedea si In Budapesta, langa Bastionul Pestacrilor.

Marele meu regret este ca anul acesta nu am reusit sa intru pe Strada de Aur din Castel. Asta pentru ca tocmai navalisera doua grupuri de batrani si nu am vrut sa ma inghesui. Deci in mod cert va trebui sa revin. Si nu in august.
Ce am admirat insa din plin este orasul. Vazut de sus, vazut de pe pe stradute inguste, din piete, de la terase...



Must see in Praga (chiar si locurile pe care le-am ratata de data asta):
- Castelul cu Strasa de Aur, Catedrala Sfantul Vitus si Muzeul Jucariilor
- Podul Karol
- Primaria si Ceasul Astronomic
- Muzeul Kafka
- Despre Muzeul Sexului am auzit ca n-ar merita
- Piata Veche
- Turnul Jindrisska
- Teatrul National, in apropierea Podului Karol;
- Carttierul evreiesc
- Podurile de peste Vlatva
- Plimbare pe malul Vlatvei seara cand Castelul este luminat
-  Sea world
- viata de noapte
- bere, bere, bere

intrarea  pe Podul Karol

Ceasul astronomic. Fara indoiala, unul dintre simbilurile Pragai, functionand perfect si astazi desi a fost construit cu mai bine de 5 secole in urma. Partea originala a ceasului este cadranul din mijloc, cel care arata planetele in miscare si al carui mecanisma functioneaza inca asa cum a fost proiectat initial.
In fiecare ora la fix, un schelet reprezentand moartea iese din dreapta ceasului si suna la un clopotel. Apoi  printr-o fereastra ies cei 12 apostoli. Urmatorul care anunta ora este un cocos de aur. Pe fundal alte personaje isi joaca rolul: saracul care cerseste, un turc ce canta la flaut sau vanitatea care se admira in oglinda. Merita sa popositi penru a va trage suflarea in fata acestui spectacol.

Dupa care neaparat trebuie sa urcati in turn pentru a vedea orasul de sus.
nu, nu sunt din turta dulce

Cateva sfaturi utile legat de preturile din Praga. Inainte de pelcare auzisem de la alti turisti ca este un oras foate scump, pe cand prietenii mei care locuiesc acolo il compara cu Bucurestiul. Aveam sa aflu de ce. Pana acum mergeam in mare in zona turistica a oraselor pe care le vizitam si o luam ca atare. Experienta din Praga m-a pus pe ganduri. Centrul este intr-adevar foarte scump. Daca vi se face sete in castel va trebui sa scoateti din buzunar 4 euro pentru o sticla de apa plata de la chiosc. Si cu asta cred ca am spus tot. Maximele pe pana acum fusesera 2 euro in port in Barcelona si 1,8 euro langa Catedrala Sfantul Stefan in Viena. Daca insa va indepartati cu 2-3 strazi de centru, orasul este intr-adevar comparabil cu Bucurestiul, uneori chiar in minus. Cred ca de acum am sa ma gandesc de 2 ori inainte sa ma inghesui cu restul turistilor la un restaurant "cu view" din orice centru.

Dar despre viata de localnic si Praga cea dupa apusul soarelui, in episodul viitor

3 comments:

  1. Pai Bucurestiul este foarte scump, asa ca nu ma mira ca il compara si in acelasi timp are toata lumea dreptate :-)

    ReplyDelete
  2. Restaurantele sunt un pic mai ieftine decat in alte locuri. Oricum, in Praga mi s-a parut mare rau diferenta dintre preturile din centru turistic si restul.Cred ca asa mi-o fur peste tot :))

    ReplyDelete
  3. Nu sunt de acord cu restaurantele ieftine, cred ca le compari pe cele din Bucuresti pe care le stii, ca localnic (!) cu cele din zonele turistice din alte parti unde ti-oi fi luat teapa :-) Sincer, si alea de pe straduta de birou erau infiorator de scumpe si nu cine stie ce la calitate, cu Chez Marie in frunte...

    Intotdeauna trebuie sa eviti restaurantele din zonele turistice, ma mir ca nu stiai. Ce-i drept cel mai sigur si repede inveti cand te arde la buzunar :-D

    ReplyDelete