Tuesday 10 July 2012

Bella Sicilia II - Taormina

Fara indoiala cea mai renumita destinatie din Sicilia. In cunoasterea comuna, Sicilia inseamna mafie, oameni galagiosi si Taormina.

Taormina este o asezare extrem de cocheta, pe dealurile ce se inalta abrupt deasupra statiunii Giardini Naxos, de-a lungul marii. Istoria ei merge mult in trecut, inainte ca grecii sa fi poposit pe aceste meleaguri.  A fost pe rand locuita de siculi, de greci, a fost parte din regatul Siracusa si mai apoi cucerita de romani. Taormina de azi mai pastreaza doar cateva vestigii grecesti, dintre care cel mai bine conservat este amfiteatrul. S-a transformat in schimb intr-o destinatie mai peste medie, cu preturi ceva mai piperate decat in restul Siciliei. Din experienta mea, cazarea este intr-adevar mai scumpa, insa un pranz la o trattorie este ca in restul "insulei". Strazile cu magazine imi amintesc insa de Fira, in Santorini, care pe buna dreptate este indragita de vedete.

In Taormina se poate ajunge cu masina, de pe autostrada Catania-Messina. Este cam la jumatatea distantei dintre cele doua orase. Insa atentie deaorece  doar masinile rezidentilor au acces in zona turistica. O varianta simpla este autobuzul care are o statie exact la inceputul strazii pietonale care duce in piata centrala. Varianta cu trenul nu este pe lista de recomandari pentru a ajunge in Taormina, insa un drum cu trenul pe coasta ionica este un must do. Asta pentru ca linia ferata serpieste pe malul apei, chiar pe deasupra plajelor. O priveliste ce merita toti banii, bilet ieftin si un tren personal curat si silentios. Nu insa bun si pentru Taormina tocmai pentru ca linia trece prin zona de jos, pe malul marii, gara cea mai apropiata fiind Giardini Naxos de unde aveti neaparata nevoie de un mijloc de transport.
Strada pietonala care traverseaza Taormina este un deliciu pentru iubitorii de shopping. De la magazine mari branduri de haine, bijuterii si cosmetice, la suveniruri si bijuterii din roca vulcanica, le gasiti pe toate. Din loc in loc, pe alei in trepte ce urca sau coboara in jurul strazii se ascund trattorii mici si cochete, cu mese colorate si tarabe cu fructe.
 Taormina nu este locul unde sa vizitati cladiri, muzee, obiective faimoase. Este locul pecare trebuie sa il explorezi la pas, simtindu-i ritmul. Din acest motiv este bine de evitat perioada de varf de sezon, cand totul arata ca un mare furnizar de turisti. Taormina se simte pe fiecare straduta, in piata stand relaxat pe o banca de unde se vede golful si in zare Etna, ascultand cate un cantaret ambulant sau urmarind vreun clovn care distreaza trecatorii.
 Fara indoiala insa ca pentru privelistea cea mai imresionanta pe care o ofera Taormina  trebuie urcat la amfiteatrul grec. Urcare inseamna de fapt o straduta si o usoara panta in capatul ei. Intrare 8 euro pentru adulti, 4 euro pentru copii. Merita insa explorat fiecare coltisor al amfiteatrului pentru ca privelistea face toti banii. Dar mai bine sa va las sa vedeti...
Taormina este de fapt formata din doua parti: Taormina Mare sau partea de jos, de langa mare si Taormina, sau partea de sus, de pe deal. Cele doua zone sunt legate intre ele printr-un funicular. Dupa o incursiune in istoria Taormina in zona inalta si, bineinteles shopping, o baie in mare este potrivita pentru a incheia vizita in ceea ce multi numesc "Perla Siciliei" sau "Paradisul de la poalele Etnei"

No comments:

Post a Comment