Thursday 8 October 2015

A venit toamna la conac, la Maldar

Stiam de ceva vreme de Conacul Maldar, dar era prea aproape, prea cunoscuta zona, prea la indemana. Asa ca mi-a luat ceva pana sa imi rezerv o camera. Si bine am facut, chiar si asa cu intarziere.

De gasit il gasesti usor, la vreo 2 km de Horezu, inconjurat de o padure de brazi si verdeata. Dar nu te avntura fara rezervare. Asta pentru ca sunt doar 15 camere care se ocupa cu cateva saptamani inainte. Cu rezervarea in buzunar, pofteste in masina timpului si coboara la statia cu domnite imbracate in costume din alte vremi. Negresit, o sa te intampine zambitoare si o sa te conduca pe langa semineu, dincolo de usa din lemn masiv catre odaia cu iatac sculptat intr-un arbore de-al locului, cu asternuturi brodate ca acelea pe care sigur le-ai descoperit in copilarie in lada bunicii.  Cam asa te simti cand ajungi la conac.


Conacul este o fosta cula, una din cele 3 din zona, alaturi de cula Greceanu si cula Duca. Adica o asezare semi-fortificata unde satenii se ascundeau din calea cotropitorilor. Numele pare ca si l-a luat de la, cum altfel, un tanar ostean personaj de poveste romantica. Pare-se ca domnul Maldar, unul din capitanii lui Mihai Viteazu prins de tatari, si-a recapatat libertatea seducand-o pe fiica hanului tatar si ascuzandu-se cu ea in cula. Nu chiar in cula ce ii poarta numele, ci in vecina de peste drum. Dar proprietarii impresionati de povestea de iubire au botezat conacul cu numele lui Maldar.

Celelalte doua cule sunt muzee, iar distanta pana la ele nu este mai mare de 1 km. Tocmai buna pentru plimbarea de digestie de dupa pranzul copios, inainte de leneveala la piscina sau masajul de dupa sauna.





Mi-a placut tare la conac. Gazdele sunt amabile si iti zambesc. Mancarea este fantastica, iar cina la lumina lumanarii si caldura semineului iti ramane lipita de suflet. Nu iti ascund ca preturile sunt un pic piperate, dar nu fara temei. Caci fiecare coltisor al domeniului isi merita banii. Incearca-l. Iti las cateva poze sa te convingi.











No comments:

Post a Comment